Classificatie van spelers

informatie: 
Classificatie is het bepalen van speelsterkte. Hoe sterk ben jij? Hoe dat werkt vind je hier terug.

Speelsterkte
Een speelsterkte wordt gewoonlijk aangegeven in een dan- of kyugraad. We zeggen dat een go speler bijvoorbeeld 6e kyu of 3e dan is. Een dangraad kan worden vergeleken met een meestergraad, een kyugraad met een leerlinggraad. Dangraden werken van beneden naar boven, dus een 5e dan is sterker dan een 4e dan. De kyugraden werken echter van boven naar beneden, dus een 4e kyu is sterker dan een 5e kyu. Een beginnende speler is ongeveer een 30e kyu, maar zal snel een 20e kyu zijn.

Classificatiecommissie
De Nederlandse Go Bond heeft een commissie ingesteld om de speelsterkte van de spelers in Nederland te controleren en waarderen. Een speler die duidelijk boven de middenmoot uitsteekt kan een zogenaamde dangraad krijgen. Dangraden van amateurs lopen van 1 t/m 6. Iemand kan 7e dan worden wanneer hij of zij professional is geweest.
De classificatiecommissie controleert alleen de speelsterktes van dan niveau. Spelers op kyu niveau stellen hun speelsterkte zelf vast. Promoties voert de commissie tegenwoordig uitsluitend uit op basis van toernooiresultaten. De commissie bepaalt gewoonlijk alleen promoties en geen degradaties. Degradaties zijn in principe mogelijk, maar tot nu toe alleen op eigen verzoek.

7e dans
In 1994, 1995, 1996 en 1997 werd de 7e dan Guo Juan Europees Kampioen. Zij was daarmee de eerste vrouw die ooit allround Europees Kampioen werd in deze sport. Ze is geboren in Cheng-D'u, China, waar ze als go professional heeft gewerkt. Enige jaren geleden is ze hierheen verhuisd. Ze is nu tot Nederlandse genaturaliseerd. Rob van Zeijst en Ronald Schlemper zijn 7e dans van Nederlandse bodem. Zij hebben zich in Japan in het profcircuit gemengd en daarmee hun sporen verdiend.

Toernooiresultaten
Om goed te kunnen werken, heeft de classificatiecommissie toernooiresultaten nodig. De toernooiorganisatoren sturen alle toernooiresultaten naar de Europese Go Database. Daar vindt je de sterkte van alle spelers die recent deelnamen aan toernooien. Deze wordt net als bij schaken uitgedrukt in een viercijferige Go rating. De kyu- of dangraad wordt afgeleid van deze rating. Bijvoorbeeld 3e kyu komt overeen met een rating van 1750 tot 1850.